woensdag 9 oktober 2013

De Schoorsteen

Hoe noem je iemand die drugs verkoopt?
Juist een dealer.
En wat doet die dealer om ervoor te zorgen dat jij bij hem blijft kopen?
Ten eerste zorgt ie ervoor dat ie het juiste spul heeft, ten tweede zorgt ie ervoor dat het altijd beschikbaar is, ten derde zal ie je een 'eerlijke' prijs geven, toch?
Op een gegeven moment merk je dat er dingen veranderen, je kan niet meer zonder en je raakt afhankelijk van je dealer, die dealer wordt jou beste vriend.
Daarna drijft de dealer voorzichtig de prijs op of geeft je gewoonweg minder voor hetzelfde geld.
Dat kan ie ook doen want jij bent inmiddels verslaafd, dus wat ga je beginnen? Stoppen?
Ach, je bent jong en je weet zeker dat wanneer je wil je er morgen mee kan kappen, morgen.......maar morgen is ver weg en voorlopig geef je je over aan iets waarvan je weet dat het je dood kan betekenen.
Nu denk je bij dit hele verhaal natuurlijk aan een schimmig figuur in de donkere krochten van ons bestaan maar dit gaat over de grootste drugsdealer van het land.
Hij draagt de codenaam 'De Schoorsteen' omdat hij het vuurtje altijd brandend houdt.
s 'Avonds zit hij aan de telefoon met de fabrikanten Philip Morris, Van Nelle, en vele andere de cijfers van het laatste kwartaal door te nemen. De winst is weer gestegen ondanks, of juist dankzij, de nieuwe maatregelen.
De Schoorsteen heeft ervoor gezorgd dat de handel nog exclusiever wordt, zijn kompanen willen namelijk dat de koopwaar alleen nog maar bij exclusieve zaken wordt verkocht en niet meer bij supermarkten of benzinepompstations.
Een andere goede zet van 'De Schoorsteen' was om ervoor te zorgen dat de minimum leeftijd van 16 naar 18 jaar zou gaan, en daarmee heeft hij ervoor gezorgd dat het een enorme aantrekkingskracht heeft verkregen onder diezelfde jongeren.
In Nederland beginnen zo'n 200 jongeren per dag ermee, en dat is, dankzij de maatregelen van 'De Schoorsteen', het hoogst aantal in Europa.
Overal om ons heen worden de aantallen verslaafden minder behalve hier in Nederland.
En dan heb je natuurlijk nog de crisis waardoor het nog duurder moest worden.
Duurder betekent meer geld voor de schatkist, zo'n 2,5 miljard per jaar.
Hij weet dat ie de grootste drugsdealer van Nederland is en grijnst wanneer hij naar buiten kijkt en zijn auto met chauffeur ziet staan. Nog even naar de tv-studio om duidelijk te maken welke maatregelen zij hebben genomen om jongeren te ontmoedigen eraan te beginnen.
Er wordt geklapt, er worden handen geschud en er worden complimenten uitgedeeld. Hij laat het allemaal over zich heen komen en glimlacht.
Niet lang daarna rijdt hij in zijn auto met chauffeur de stad uit en hij ziet een zwerver zitten.
Hij laat de auto stoppen en geeft de man een sigaret en een vuurtje, 'bedankt' roept de zwerver terwijl de auto in volle vaart doortrekt.
Om 11.00 uur luistert hij naar het nieuws en met een schok luistert hij naar een bijzonder bericht uit Nieuw Zeeland; 'In Nieuw Zeeland heeft de regering ingestemd met een regeling om het roken onder de bevolking uit te bannen. Roken wordt de komende jaren 40% duurder gemaakt wat uiteindelijk zal resulteren in een prijs van 12 Euro per pakje. Nieuw Zeeland wil haar bewoners beschermen tegen de schadelijke gevolgen van het roken en hoopt met dit ontmoedigingsbeleid dat de gehele bevolking voor 2016 rookvrij is'. De Schoorsteen denkt 'tja, dat zou pas echt de doodsteek voor de tabaksindustrie zijn'. Lachend komt Mark Rutte thuis en kust zijn moeder op haar wang, 'dag mam', 'dag jonge, fijne dag gehad?' Mark knikt. Je moest eens weten mam.
http://nos.nl/artikel/376260-roken-nieuwzeeland-40-duurder.html

1 opmerking:

  1. Ik ben geen roker en alhoewel ik het verschrikkelijk vind dat zoveel dingen duurder zijn/worden, als het op sigaretten e.d. aankomt vind ik dat alleen maar fijn.

    BeantwoordenVerwijderen