maandag 7 oktober 2013

Iets om trots op te zijn.....

En Nederland heeft weer iets om trots op te zijn, Epke Zonderland werd dit weekend wereldkampioen aan de rekstok.
Ik zat er naar te kijken op de tv die wij nog niet zolang hebben en vroeg mij ineens af hoelang ik daar nog trots op kon zijn.
Tegenwoordig mag je blij zijn wanneer de tv voor zijn 5de jaar niet de eerste kuren vertoont, of dat de fabrikant het type tv met software blijft ondersteunen. Zo gaat dat ook met laptops en tablets. Na een half jaar krijgen de batterijen kuren en na 2 jaar kun je het apparaat er niet eens meer mee opstarten. Het apparaat zelf is na 3 jaar gewoonweg 'versleten' of het 'moederbord' houdt er mee op en repareren is duurder dan een nieuwe aanschaffen.
Ik blijf dat vreemd vinden in een tijd dat wij met z'n allen praten over 'duurzaam' produceren.
De apparaten worden misschien duurzaam geproduceerd maar zijn dat zelf niet.
Het enige duurzame aan die apparaten is de berg afval die zij veroorzaken.
Ik heb het woord 'duurzaam' eens opgezocht en weet je wat dat betekent?
Duurzaam 'wat lang blijft bestaan, met een lange levensduur'.
Ach, dan hebben die fabrikanten dat toch niet helemaal begrepen?
En waarom doet niemand daar iets tegen?
Neem nou bijvoorbeeld het feit dat wij alle gloeilampen moesten vervangen door duurzame spaarlampen. Je weet wel, 200.000 branduren of 10 jaar garantie? Die eerste spaarlampen ontploften na 2 jaar en het bonnetje was natuurlijk nergens meer te vinden. Of, als je geluk had, bleven ze het wel doen maar hebben dan eerst een half uur nodig om trillend tot leven te komen waardoor jij met je epileptische aanvallen al na 2 minuten schuimbekkend op de bank ligt. Echt sfeervol kun je dat niet noemen toch?
We moeten met z'n allen duurzaamheid omarmen, duurzaam leven, duurzaam produceren en duurzame spulletjes kopen.
Hoe kan het toch dat we er met z'n allen zo intrappen?
Nou, simpel. Je moet wel mee want de fabrikanten zorgen ervoor dat hun apparaten maximaal 3 jaar meegaan of zoals de spelletjesfabrikant, die ervoor zorgt dat je na enkele jaren je spelcomputer bij het grof vuil kan zetten omdat er geen spelletjes meer voor te krijgen zijn.
Zo ook met mobiele telefoons.Tegenwoordig krijg je bij elk abonnement om de 2 jaar een nieuw modelletje, gewoonweg omdat de andere dan aan het einde van zijn latijn is, batterij werkt niet voldoende of de processor is niet snel genoeg meer of je moet gebruik gaan maken van een ander netwerk. In die telefoon zitten dan nog honderden onderdelen die nog wel goed werken maarja.......... Al jaren vraag ik mij af waarom niemand dat een halt toe roept of niemand zegt dat het zo niet langer kan en ik heb altijd gedacht dat ik de enige was die zich daar zorgen over maakte maar gelukkig, er zijn er meer die dat doen, en met meer verstand en initiatief.
Kijk daarom naar het volgende filmpje en uitvinding en vraag je af of dat niet veel beter en vooral niet duurzamer is.
Trouwens de uitvinding is van een Nederlander, weer iets voor Nederland om trots op te zijn.


http://www.nrc.nl/nieuws/2013/10/06/epke-zonderland-wereldkampioen-turnen-op-onderdeel-rekstok/


1 opmerking:

  1. Wel is het zo, dat net als met batterijen, je veul apparatuur/gadgets en dat soort ook kan inleveren.

    BeantwoordenVerwijderen